Mis võib juhtuda kui jätta pigi eemaldamata?

Talvisest teesoolsat ja päikesega sulavast asfaldist tekivad autole suured pigitäpid või ühtlane pigikiht. Kui jätta need pinnalt eemaldamata siis tekitab pigi tänu oma keemilisele koostisele värvile kahjustusi. Nimelt võib jääda peale pigipleki eemaldamist värvile tuhm ja krobeline laik. Heledatel autodel võib jääda näha ka värvimolekulide vahele sööbinud tume pigment.

Kuidas kahjustusi vältida?

Parim kaitse on kiire pigiplekkide eemaldamine, mida oleks mõistlik teha vähemalt kord kuus! Mida kauem pigi pinnal seisab, seda tugevamaks see muutub ning seda keerulisem on pinda kahjustamata puhastada.

Kes oskavad seda tööd?

Loomulikult oskavad seda kõige paremini teha oma ala asjatundjad ehk professionaalsed autode pesijad käsipesulates. Neil on selleks parimad pigieemaldusvahendid, suured kogemused ja head töötingimused. Ettevõtlik autoomanik saab selle töö ka kodus ise tehtud. Selleks tuleb esmalt soetada korralikud autohooldustooted. Parimad on professionaalsed autokeemiatooted, mida tavapoodides jaemüügis ei ole.

Millest alustada?

Esmalt tuleb auto korralikult tolmust, porist, õlist ja putukatest puhtaks pesta. Vältimaks värvi kriimustamist tuleb eriti hoolsalt jälgida, et pinnale ei jääks ühtegi liivatera. Väljas pestes tuleb valida veidi jahedam ilm ja varjuline koht kuna kuuma ilmaga päikese käes töötades kuivavad pesuained pinnale liialt kiirelt ära. Nii ei jõua need toimida ning võivad kuivades pinnale jätta inetuid laike.

Kandke putukaid ja tänavamustust eemaldav leotuspesuaine tervele autole ning laske mõni minut mõjuda. Seejärel loputage ohtra veega. Võimalusel kasutage survepesurit. Järgmisena peske kogu auto pesusvammi ja shampooniga. Alustage pesemist katusest ja klaasidest, viimasena svammitage alumised servad ja rattad. Nii püsib svamm ja pesuvesi võimalikult kaua puhtana. Loputage ja kuivatage auto kuivatuslapi või pehme paberi abil.

Kuidas käib pigi eemaldamine?

Viimaks võib asuda pigitäppe eemaldama. Selleks pihustage spetsiaalne perooleumdestilaatide baasil valmistatud eemaldi otse pigiplekile. Korraga on mõistlik puhastada ühte detaili, näiteks ühte ust, poritiiba jne. Laske võimalikult kaua ainel mõjuda seejuures mitte lastes ära kuivada. Viimase vältimiseks võib paari minuti möödudes vedelikku juurde pihustada. Kui pigi on muutunud vedelaks tuleb see survepeusriga maha loputada või pigieemaldiga niisutatud pehme lapi abil ära pühkida. Vajadusel võib protseduuri korrata. Kui pigitäpid on tervet autolt eemaldatud tuleb uuesti shampoonipesu teha ning lõpuks korralikult kuivatada. Kui lasta autol ise ära kuivada jäävad pinnale koledad valged veeplekid.

Milliseid vigu vältida?

Kindlasti ei tohi pigi eemaldamiseks kasutada bensiini, diislit, nitrolahustit, lakibensiini ega muud tugevat lahustit kuna need on liialt kanged. Tihendid ja kojamehed võivad sulama hakata ning plastikust tuleklaasid, iluliistud ja värvipind muutuvad tuhmiks ja halliks. Samuti ei tohi pinda tugevate küürimisharjade ega -lappidega hõõruda, sest nii jääb pind kriimustatud. Mõistlik on pigieemaldusvahendit kanda vaid pigiga määrdunud kohtadele, mitte tervele autole kuna aine võtab vahatatud autolt paratamatult ära vähese osa kaitsevahast.

Kuidas pinda kaitsta?

Peale sellist põhjalikku puhastamist tuleks auto kindlasti uuesti vahatada. See jätab pinnale kaitsekihi, mis väldib pigiplekkidest ja UV kiirgusest tulenevaid kahjustusi.

Jõudu tööle! Kui oskustest puudu tuleb võib alati meilt nõu küsida!

Professionaalide kasutatavad ained leiad siit: http://www.autokeemia.ee/autokosmeetika/valipesu/leotusained.html